Sunday 27 January 2013

Seniausi žinomi juvelyriniai dirbiniai

Mokslininkams pavyko surasti tris moliusko kiautus, turinčius skylutes, manoma, sudedamąsias vėrinio ar apyrankės dalis. Radinių amžius siekia net 90000-100000 metų. Du iš šių senovės karoliukų buvo rasti Karmelio kalno oloje Izraelyje, kitas Oued Djebbana vietovėje Alžyre.

Šie kiautai yra 25000 metais senesni nei iki šiol atrasti žmonių sukurti juvelyrinių dirbinių fragmentai.

Žirnio dydžio gaminiai turi panašias skylutes, todėl manoma, kad jie galėjo būti suverti į vėrinį arba apyrankę.

Visi trys kiautai yra iš tos pačios genties jūrų moliuskų žinomų kaip Nassarius. Jie tikriausiai buvo pasirinkti dėl savo dydžio ir sąmoningai išgremžti su aštriu titnaginiu įrankiu. Tokie titnaginiai įrankiai galėjo būti naudojami kriauklėms pradurti.

Juvelyrika padeda nustatyti, kada pasikeitė žmonių elgesys, nes papuošalų nešiojimas turi simbolinę reikšmę. Nešiodami papuošalus mes siunčiame žinutę aplinkiniams – kad mes stiprūs, turtingi, seksualūs, kad priklausome tam tikrai grupei ir t.t. dažnai papuošalai budavo nešiojami kaip apsisaugojimas nuo blogio.

Mokslininkai teigia, kad šie trys kiautai buvo naudojami kaip karoliukai dėl jų skylučių pragręžimo, taip pat dėl to, kad buvo rasti nuošalioje vietovėje. Iš nuosėdų, įstrigusių pirmųjų kiautų skylėse nustatytas jų amžius. Faktą, jog juos ten paliko žmonės, patvirtina jų radimvietė – kalno ola. Tai yra jūriniai moliuskai, o jūra niekada nebuvo taip arti olos. Be to, Oued Djebbana yra apie 200 km (120 mylių) nuo Viduržemio jūros.

Jūrinių moliuskų kiautai iš Karmelio kalno olos laikomi „Natural History museum“ muziejuje Londone, o kiautas iš Oued Djebbana – „Museum of Man“ muziejuje Paryžiuje.

Parengta pagal: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5099104.stm

4 comments:

  1. Panašu, kad ir seniau moterys norėjo atrodyti gražiai ir jų kūną puošė juvelyriniai dirbiniai

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Viena iš moteriškų silpnybių - juvelyriniai dirbiniai.Visais amžiais moterys norėjo puoštis ir atrodyti nuostabiai.

    ReplyDelete
  4. Viena iš moteriškų silpnybių - juvelyriniai dirbiniai.Visais amžiais moterys norėjo puoštis ir atrodyti nuostabiai.

    ReplyDelete