Wednesday 30 January 2013

Paslaptingasis amazonito akmuo

Forma ir sandara – triklinė sistema; susidaro dideli gabalai ar luitai; žalias lauko špato variantas.

Spalva – melsvai žalia, išmarginta šviesesnėmis žaliomis dėmelėmis; amazonitas gali būti ir geltonos, rožinės, raudonos ir pilkos spalvos.

Šaltiniai – Madagaskaras, Rusija, JAV, Brazilija, Zimbavė, Australija, Namibija.

Zodiako ženklai – Tinka Dvyniams, Svarstyklėms, Vandeniui, Mergelei. Visiškai netinka Skorpionui.

Ezoterinės savybės – Ramina besikeičiančias nuotaikas, protą, prieštaravimus, ilgesį ir širdies skausmus, apsaugo nuo blogų įpročių ir mažina nerimą bei susierzinimą. Stiprina nervų sistemą, atpalaiduoja, koreguoja kalcio apykaitą ir pasisavinimą, padeda išvengti dantų gedimo ir osteoporozės. Padeda nuo menstruacinių skausmų, gimdant, atpalaiduoja spazmus. Skatina verbalinę saviraišką, mąstymo gebėjimus, kūrybiškumą, intuiciją, pasitikėjimą savimi. Suteikia vilties ir ištvermės, padeda priimti sunkius sprendimus. Taip pat manoma, kad padeda motyvuoti tingius paauglius.

Gydomasis poveikis – Jei norite sušvelninti ir subalansuoti čakrų energijas, dėkite širdies, viršutinės krūtinės dalies arba gerklės zonose.

Amazonitas - tai kalio aliuminio silikatas, didelės mineralų grupės, vadinamos lauko špatais, narys. Jie sudaro didelę žemės plutos dalį ir randami visame pasaulyje.

Iki šiol tyrinėtojams nepavyksta įminti trijų amazonito mįslių: pavadinimo, atspalvio ir atsiradimo paslapčių. Manoma, kad pavadinimas kilęs nuo Amazonės upės, kur buvo atrastas XVIII amžiuje. Tačiau Europoje amazonitas jau buvo žinomas iki Amerikos žemyno atradimo. 1783 metais Ilmenio kalnuose Urale buvo atrasti amazonito klodai. Akmuo sudomino juvelyrus, buvo pagamintos vazos, dėžutės.

Amazonitas taip vadinamas dėl savo savitos melsvai žalios spalvos , kuri primena Amazonės upės ir ją supančių miškų sodrius žalius atspalvius. Tačiau šių mineralų klodų Amazonės regione tikrai nėra, o geriausi pavyzdžiai randami Kolorade, kur jis dažnai pasitaiko santalkose kartu su dūminiu kvarcu, ir Ilmenio kalnuose, Rusijoje, kur jis randamas kartu su granito sluoksniais. Šiuolaikiniai tyrinėjimai nustatė jog amazonitui melsvai žalią spalvą suteikia švino ir vandens reakcijos, vykstančios špato viduje. Amazonitas susidaro gana dideliais gabalais, išmargintais šviesesnėmis žalios spalvos dėmėmis, o nušlifuotam būdingas šilkinis žvilgesys.

Amazonitas jau seniai naudojamas papuošalų gamybai. Senovės Egipte jis naudotas ne tik žiedų ir antkaklių gamybai, bet iš jo buvo drožinėjamos didesnės lentelės, jose graviruojami šventi užrašai. Kasinėjant Egipte Tutanchamono kape buvo rasti karoliai, amuletai, žiedai, auskarai iš amazonito su sidabru. Amazonito ietys buvo rastos kasinėjant Egipte ir Etiopijoje, bet kaip amazonitą vadino tuo metu nėra žinoma.
Šiandien faraono Tutanchamono reliktai yra saugomi Egipto muziejuje Kaire. Muziejuje rasite garsios auksinės jauno valdovo kaukės, kurią puošia amazonito, lazurito ir karneolio inkrustacijos, aprašą. Amazonitas buvo populiarus ir senovės Indijos juvelyrikoje, ypač aukso apsoduose.

Viena iš versijų, kad amazonito pavadinimas kilęs nuo legendinių amazonių pavadinimo. Amazonito buvo rasta kasinėjant skitų pilkapius nuo Dono žemupio iki Pietų Uralo, kur pagal legendas gyveno karingosios amazonės, minimos ir Herodoto, Ptolemėjaus, Plinijaus raštuose. Eidamos į karo žygius amazonės mėgo puoštis žaliais akmenėliais, tikėdamos kad amazonitas jas apsaugos ir padės laimėti mūšius.

Pietų Amerikos indėnai nešiojo jį nuo nuodingųjų padarų įkandimų.

Dėl vidutinio kietumo amazonitą galima kalinėti ir net šiomis dienomis jis yra pjaustomas ir šlifuojamas suteikiant jam kabošono formą, kuri išryškina spalvą. Kabošonai naudojami žiedų pakabukų ar auskarų gamybai.

Amazonito sudėtyje yra daug vario, todėl jis naudingas visiems, besirūpinantiems savo sveikata. Švelnina emocinius stresus ir išvaduoja nuo baimių, irzlumo bei negatyvių energijų, skatina pamilti, moko mylėti ir sugeba subalansuoti daugelį mūsų asmenybės aspektų.

Amazonitas šalina raumenų spazmus, koreguoja kalcio apykaitą ir pasisavinimą, padeda išvengti dantų gedimo ir osteoporozės. Ir dar – įdomus amazonito kosmetinis poveikis: jis jaunina, gaivina ir gerina odos spalvą, gydo suskirdusią, sausą veido ir rankų odą. Pamerkite amazonitą 12 val. į stiklinę vandens, o nusiprausę šiuo vandeniu suvilgykite kūną, veidą, rankas ir leiskite odai nudžiūti. Ji tarsi pasidengia švelniu aksomu. Dar veiksmingesnis amazonito ir nefrito, ypač baltojo, eliksyras. Tokio derinio papuošalai spinduliuoja gaivą ir ramybę.

Parengta pagal:  www.juvelyrikainternetu.ltwww.turkis.ltwww.horoskopai.ltwww.catalogmineralov.ru

No comments:

Post a Comment